dwutlenek węgla
Encyklopedia PWN
szampan
grupa białych win musujących (wysyconych wytworzonym podczas fermentacji dwutlenkiem węgla), produkowanych w Szampanii we Francji, dla których nazwa „szampan” jest zastrzeżona przez fr. przepisy prawne;
[fr.],
teoria mineralnego odżywiania się roślin, mineralna teoria odżywiania roślin,
pogląd, według którego bezpośrednim pokarmem roślin są sole mineralne (rozpuszczone w wodzie i pobierane z gleby przez korzenie) oraz dwutlenek węgla asymilowany z powietrza;
enzym katalizujący hydrolizę mocznika;
procesy biochemiczne zużywające tlen, wytwarzające dwutlenek węgla i → wiązania wysokoenergetyczne.
hydrol. woda świat. mórz i oceanów o jednolitej zawartości soli mineralnych: 55,2% chloru, 30,4% sodu, 7,7% jonu siarczanowego, 3,7% magnezu, 1,2% wapnia, 1,1% potasu i in., które określają jej zasolenie (ocean);